NOVICA


Otvoritev prvih Štart:up coworking prostorov v SAŠA regiji

 
V prostorih Rdeče dvorane Velenje so svoja vrata odprli prvi Štart:up coworking prostori v SAŠA regiji. Ponašajo se s kreativnim interierjem, ki smo ga iz nekdanjega lokala v delovne prostore mladi preuredili kar sami. Načrt prenove prostorov, ki jih je zagotovil in pomagal opremiti SAŠA inkubator, je delo arhitektke Nine Štajner. Obnovili smo tudi pohištvo, ki ga je podaril Center ponovne uporabe Velenje. Živahnost interjerju dodaja tudi stenska poslikava ilustratorke in oblikovalke Anje Polh. Prostori, ki poleg dvanajstih delovnih kotičkov ponujajo tudi možnost neformalnega druženja, so namenjeni start:up podjetnikom in samozaposlenim kreativcem, ki jih že v prvem tednu po otvoritvi s pridom uporabljajo za vsakodnevno delo, ustvarjanje, sestanke in medsebojno sodelovanje. Dobrodošli so tudi vsi, ki želijo svoj prosti čas preživljati bolj produktivno, se neformalno izobraževati in spoznavati ljudi s podobnimi interesi. Lokalna podjetja OPA:CELICA, BSH Nazarje in TehnoSoftver Gregor Jenko, so v znamenje podpore in začetka dobrega sodelovanja donirala tudi tiskalnik, kavni aparat in projektor.

SAŠA inkubator je bil ustanovljen leta 2007 in je bil do letos, ko je večinska lastnica postala Mestna občina Velenje, v večinski lasti PV investa,. Velenjski župan Bojan Kontič napoveduje novo strategijo razvoja podjetništva v Velenju, del katere so tudi novi Štart:up coworking prostori, kjer si lahko podjetniki najamejo mizo. »Veliko samostojnim podjetnikom in freelancerjem manjka družbe, kontaktov, želijo si prostor za delo, sestanke, skratka prostor, za katerega vedo, da jih tam čaka družba različnih poklicev,« pove v.d. direktorice SAŠA inkubatorja Karla Sitar in doda, da je to prvi in ne zadnji coworking prostor v Velenju. V prihodnjem letu se namreč tako SAŠA inkubator kot Štart:up coworking prostori selijo v Poslovni center Standard, kjer bo coworking prostor sprejel petdeset oseb. Ena izmed koordinatorjev Coworking-a Eva Klepec ima vizijo: »Naš cilj je začeti graditi močno start-up podjetniško skupnost, jo povezovati z lokalnim podjetništvom po celi regiji ter pritegniti vanjo čim več kreativnih, ustvarjalnih ljudi, mladih podjetnikov, bodočih podjetnikov.«

Če Inkubator skrbi za prostor, smo za program zadolženi Štart:up-ovci. Eden od pobudnikov Štart:up-a v Velenju Islam Mušič razlaga: »Zaenkrat imamo predavanja vsakih štirinajst dni in bomo tako tudi nadaljevali. Vmes pa bomo poskusili napolniti program z drugimi vsebinami, kot so napotki za osebnostni razvoj ali bolj praktičnimi vsebinami kot je izdelovanje spletnih strani, vizitk in podobno.« S svojim programom si želimo predvsem razširiti ponudbo možnosti preživljanja prostega časa v Velenju in jo približati današnjim trendom življenja. Naša vizija je ustvarjanje poštene in družbeno odgovorne podjetniške kulture. Želimo si strokovne podpore in mentorstva, v zameno za to pa ponujamo svoj zagon, željo po učenju in sodelovanju. 

Avtor: Ana Anžej, 5.12.2014
 
 
Želiš prvi izvedeti kako se vključiti v SAŠA podjetniško sredino in dogajanje?
Hitro, prijavi se na Start:up Velenje e-mail listo!